След 18-часово заседание ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промените  в

...
След 18-часово заседание ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промените  в
Коментари Харесай

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район Чужбина

След 18-часово съвещание ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия прокараха измененията  в Изборния кодекс. Резултатите са, че машинното гласоподаване е на процедура обезсмислено и във всички секции ще може да се гласоподава с хартиена бюлетина.

 

Хартиената бюлетина още веднъж се връща. Тя обаче ще се брои на ръка, а не с оптични сканиращи машини, както предлагаха от Движение за права и свободи. На ръка ще се броят и разписките от машините за гласоподаване. Това взеха решение дефинитивно депутатите.

 

Въпреки че при гласоподаване на машина данните от вота ще се записват на флашка, те не са определящи при отчитането на гласуването. Решаващи ще са разписките, които машините дават. Те обаче към този момент се назовават машинни бюлетини, тъй като разписките ще би трябвало да се сгъват и подпечатват.

 

Във всички секции ще може да се избира дали да се гласоподава с хартия или с машина. Секционните изборни комисии ще броят три пъти - хартиените бюлетини, бюлетините от машините и сумата от двата типа гласоподаване.

 

С новите правила по принцип на гласоподавателите се разрешава да решат дали да гласоподават с машина или с хартиена бюлетина. По предложение на ГЕРБ-СДС обаче, откакто гласуваме на устройствата, те към този момент ще отпечатват бюлетини, а не контролни разписки, както преди. Тези „ бюлетини от машинно гласоподаване “, както ги нарекоха от ГЕРБ, ще се подпечатват с печата на секционната комисия и ще се пускат в специфична кутия.

 

В края на изборния ден машинните и хартиените бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии, с цел да се откри резултатът от гласуването. Затова машините повече няма да отпечатват протоколи с резултатите.

 

По новите правила данните от двата типа бюлетини ще се записват в общ за всяка секция протокол. Това значи доста преброяване и събиране на цифри от членовете на секционните комисии. От " хартиената коалиция " въобще не реагираха на апелите и компромисните разновидности, предлагани от Политическа партия и Демократична България, с цел да се резервира под някаква форма машинното отчитане на вота, вместо да се броят ръчно гласовете. " Какъв е смисълът да имате компютър у дома и да смятате на ръка? ", попита десният народен представител Мартин Димитров, без да получи отговор.

 

В знак на компромис депутатите на Бойко Борисов одобриха гласът на гласоподавателя да се записва в паметта на устройството. Решиха  това след дълга препирня с Политическа партия и Демократична България, които порицаха герберите, че трансформират машините в скъпи принтери, тъй като им лишават опцията да запаметяват гласуванията. Ще се запазят, също по този начин, и флашките, на които да се съхраняват данни за направените гласувания.

 

След 01,30 часа и над 16 часа съвещание председателстващият Народното събрание Кристиан Вигенин изиска инспекция на кворума. Въпреки че залата бе цялостна, регистрацията регистрира едвам 34 депутати.

Тогава Вигенин разгласи, че дебатът за Изборния кодекс продължава, само че гласуването прекъсва, защото няма кворум в залата.

 

По-рано бе реализирано единодушие сред депутатите по отношение на гласуването - измененията се четат параграф по параграф, дебатират се и се гласоподават отново параграф по параграф. Затова след проваления кворум Мирослав Иванов от Политическа партия излезе и съобщи, че при по този начин създалата се обстановка, може да се разиска единствено още един параграф и съвещанието да бъде прекъснато. 
 
След 18 часа диспути съвещанието на Народното събрание беше прекъснато. Изборният кодекс остана незавършен, като останаха към 40 страници от отчета на правната комисия, или близо половината от измененията. Важните си претенции обаче ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия към този момент съумяха да наложат.

 

Насред дебатите по прекрояването на Изборния кодекс в пленарната зала прозвуча националният химн. Искането за това пристигна от " Възраждане ", като аргументът беше, че настава среднощ и би трябвало " да се разтури седянката ". Депутатът Цончо Ганев визираше диалог в пленарната зала сред депутати от разнообразни парламентарни групи.

 

Водещият съвещанието Росен Желязков от ГЕРБ отговори на Ганев, че ще ревизира техническата опция за стартирането на химна, само че, в случай че системата на пленарната зала не го разрешава, ще удовлетвори настояването на " Възраждане ", като пусне химна от телефона си.

 

Очаква се изборните промени да бъдат довършени след така наречен блиц надзор, който се организира в първия петък на месеца. Тогава министър председателят и заместниците му дават отговор на въпросите на депутатите.

 

Депутатите резервираха регион " Чужбина ", само че от ГЕРБ-СДС приканиха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите там, съобщи Българска телеграфна агенция.

С 0 гласа " за ", 186 " срещу " и 26 " въздържал се " на второ четене беше отхвърлена препоръчаната от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) корекция в Изборния кодекс, която предвиждаше територията на страната да се разделя на 31 многомандатни изборни региона, включително три в област София-град и два в област Пловдив, а останалите да съответстват с границите на областите. Така остана досегашната наредба, съгласно която многомандатните изборни региони са 32, включително и един отвън страната.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " (ПП) Асен Василев прикани регион " Чужбина " да стане действителност, а освен да стои на хартия. Нека да запишем в допълнение изречение, че Централната изборна комисия дефинира мандатите за регион " Чужбина ", употребявайки данните от ГРАО и Министерство на вътрешните работи за това кой не е влизал в България в последните шест месеца, прикани той. Според Василев преброяването на българите в чужбина може да се случи като се засекат двете бази данни.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова означи, че до момента никой не е правил броене на българските жители в чужбина. Тя уточни, че сега, на второ четене ще бъде извънредно мъчно да внесат методиката за систематизиране на мандатите като текст на редакция. Това са въпроси, които предлагам да обсъдим, само че в експертна група дружно с ЦИК и ГРАО след приемането на Изборния кодекс, разяснява Атанасова.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков също прикани да не бързат да вземат решение този въпрос, тъй като той може да се окаже доста комплициран. Той уточни, че методиката в действителност я има и разяснява, че колкото един многомандатен изборен регион има посланичество в България, толкоз и регион " Чужбина " би трябвало да има посланичество. Връщаме регион " Чужбина ", само че въпросът за броя на мандатите, за изборните описи дано да го помислим още малко, прикани Чолаков.

Мирослав Иванов от Политическа партия означи бързането с Изборния кодекс. Този спор можеше да се организира с ЦИК и този въпрос да го затворим през днешния ден, разяснява той.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи пък изиска да разбере къде в Европейския съюз има регион " Чужбина " и по какъв начин той е организиран. Имам един контравъпрос - в действителност кажете ми в коя страна от Европейски Съюз 25 % от нейното население живее в чужбина, попита в отговор Мирослав Иванов.
  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР